събота, 3 октомври 2020 г.

Немски кроасани

Тези кроасани ги приготвихме на един курс и много ми харесаха. Заслужава си да кача рецептата :)

Необходими продукти : 

За основното тесто

500гр брашно 

300гр пресно мляко 

36гр прясна мая 

100гр захар 

50гр масло 

80гр яйца 

8гр сол 

 

За маслената плочка

250гр масло 

25гр брашно 


За цветеното тесто

200гр брашно 

80гр пресно мляко

14гр мая 

5гр захар 

20гр масло 

32гр яйца 

2гр сол 

хранителна боя 

 

За пълнежа

200гр течна сметана 

200гр карамелен шоколад ( или млечен шоколад ) 

2 листа желатин 

 

Как се приготвя

 Смесва се брашното, захарта и солта и се прави кладенче. Вътре се изсипват прясното мляко, маята и яйцата. Внимателно ги смесвате, добавяйки и маслото. Замесвате тесто, което завивате в свежо фолио и оставяте за около 30 минути в хладилника. 

Междувременно замесвате и маслената плочка - маслото с брашното. Разточвате и оформяте правоъгълник ( с дебелина близо 1 см ). Завивате във фолио и също прибирате в хладилника. След час вадите тестото и го разточвате на правоъгълник. Изваждате маслената плочка и я поставяте в средата на тестото. С двата края на тестото затваряте като пощенски плик, така че маслената плочка да остане вътре и хубаво да е покрита. След това внимателно разточвате и сгъвате едната част на тестото към другата ( отново като плик ). Прибирате в хладилника са близо час. Вадите тестото, слагате го на плота с по тясната част към вас и разточвате внимателно. След това отново събирате двата края един върху друг и прибирате отново за около час. След час вадите тестото и повтаряте същата процедура. Оставяте отново в хладилника. 

За цветното тесто замесвате продуктите както е описано горе като единствено добавяте боичката вътре в кладенчето. Прибирате в хладилника. След час вадите основното тесто и разстилате хубаво - правоъгълник. Извадете цветната смес и разточете възможно най- тънко. Намокрете основната смес и поставете отгоре цветната. Разточете още веднъж и изрежете триъгълници, които навийте на кроасанчета. Поставете ги върху хартия за печене и приберете във фризера. След няколко часа ( най-добре на следващия ден ) изваждате от фризера и оставяте на стайна температура. След като вече не сa замръзнали, а със стайна температура ги слагаме в предварително загрята на 170°C фурна за близо 20 минути. Някои от кроасаните разрязох на две и всяка от половинките изпекох отделно. Изваждаме и оставяме хубаво да изстинат. 

Пълнежът - шоколадът се нарязва на кубчета. Сметаната завира, маха се от котлона и в нея се слагат двата блата желатин ( предварително накиснати във вода и изцедени ). Разбърквате хубаво и изсипвате при щоколада. Всичко се бърка до пълно хомогенизиране. Накрая украсявате кроасаните по ваш вкус. Отгоре може да намажете с пектин за разкош :)