Необходими продукти :
За основното тесто:
500гр брашно
300гр пресно мляко
36гр прясна мая
100гр захар
50гр масло
80гр яйца
8гр сол
За маслената плочка :
250гр масло
25гр брашно
За цветеното тесто :
200гр брашно
80гр пресно мляко
14гр мая
5гр захар
20гр масло
32гр яйца
2гр сол
хранителна боя
За пълнежа :
200гр течна сметана
200гр карамелен шоколад ( или млечен шоколад )
2 листа желатин
Как се приготвя :
Смесва се брашното, захарта и солта и се прави кладенче. Вътре се изсипват прясното мляко, маята и яйцата. Внимателно ги смесвате, добавяйки и маслото. Замесвате тесто, което завивате в свежо фолио и оставяте за около 30 минути в хладилника.
Междувременно замесвате и маслената плочка - маслото с брашното. Разточвате и оформяте правоъгълник ( с дебелина близо 1 см ). Завивате във фолио и също прибирате в хладилника. След час вадите тестото и го разточвате на правоъгълник. Изваждате маслената плочка и я поставяте в средата на тестото. С двата края на тестото затваряте като пощенски плик, така че маслената плочка да остане вътре и хубаво да е покрита. След това внимателно разточвате и сгъвате едната част на тестото към другата ( отново като плик ). Прибирате в хладилника са близо час. Вадите тестото, слагате го на плота с по тясната част към вас и разточвате внимателно. След това отново събирате двата края един върху друг и прибирате отново за около час. След час вадите тестото и повтаряте същата процедура. Оставяте отново в хладилника.
За цветното тесто замесвате продуктите както е описано горе като единствено добавяте боичката вътре в кладенчето. Прибирате в хладилника. След час вадите основното тесто и разстилате хубаво - правоъгълник. Извадете цветната смес и разточете възможно най- тънко. Намокрете основната смес и поставете отгоре цветната. Разточете още веднъж и изрежете триъгълници, които навийте на кроасанчета. Поставете ги върху хартия за печене и приберете във фризера. След няколко часа ( най-добре на следващия ден ) изваждате от фризера и оставяте на стайна температура. След като вече не сa замръзнали, а със стайна температура ги слагаме в предварително загрята на 170°C фурна за близо 20 минути. Някои от кроасаните разрязох на две и всяка от половинките изпекох отделно. Изваждаме и оставяме хубаво да изстинат.
Пълнежът - шоколадът се нарязва на кубчета. Сметаната завира, маха се от котлона и в нея се слагат двата блата желатин ( предварително накиснати във вода и изцедени ). Разбърквате хубаво и изсипвате при щоколада. Всичко се бърка до пълно хомогенизиране. Накрая украсявате кроасаните по ваш вкус. Отгоре може да намажете с пектин за разкош :)