вторник, 29 май 2018 г.

Шоколадова торта по рецепта на Ирина Купенска



Наистина една мнooого шоколадова и вкусна торта - рецептата от тук

Необходими продукти :

За блата :

360гр брашно
300гр захар
250гр кафява захар
120гр какао
2ч.л бакпулвер
2ч.л сода
щипка сол
4 яйца
280мл гъст айран
150мл олио
280мл прясно мляко

За крема :

400гр шоколад
400мл течна сметана
3 жълтъка


Как се приготвя :

Блатовете :

Смесете брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта. В отделна купа разбъркайте яйцата, олиото и айрана и прибавете мокрите съставки към сухите. Накрая добавете горещото мляко.
Изсипете в застлана с хартия за печене тава и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Кремчето :

Шоколадът се нарязва на малки парчета. В касеролка се загрява сметаната до кипване и с нея заливате шоколада. Изчаквате 30 секунди и разбърквате до хомогенна маса. Жълтъците се разбиват на водна баня - но така че водата да не достига съда,в  който ги бъркате.

След това внимателно ги прибавяте към шоколадовата смес и бъркате със силиконова шпатула.


Оставяте в хладилника за около два часа докато стегне
кремчето и след това сглобявате тортата. Отгоре украсявате по желание. Аз поръсих със запечен и ситно нарязан шам фъстък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар