Една от любимите ми торти. Много подобна на бадемовата торта на Икеа :) Рецептата от тук
Необходими продукти :
За блатовете :
5 белтъка
щипка сол
120гр. захар
200гр. смлени бадеми
настъргана кора от лимон
За кремчето :
5 жълтъка
200гр. сметана
мадагаскарска ванилия
100гр. захар
150гр. масло - стайна температура!!!
За поръсване :
Филирани бадеми
Как се приготвя :
* Кремчето
В тенджерка смесваме сметаната и захарта и разбъркваме на умерен огън докато захарта се разтопи. Една част от сметановата смес прибавяме на тънка струйка към жълтъците като разбъркваме непрекъснато, за да ги темперираме. След това връщаме всичко обратно в тенджерата и отново на котлона. Бъркаме докато сместа се сгъсти, но без да завира. Изсипваме в голяма купа, завиваме със свежо фолио и оставяме настрани.
Разбиваме маслото до пухкав крем и внимателно ( на части ) добавяме към него жълтъчната смес. Не разбивайте прекалено дълго, а само докато сместа се хомогенизира.
* Блатовете
Разбийте белтъците и солта до пухкав крем, след което прибавете захарта на части. Разбийте до твърди върхове. След това с помощта на шпатула добавете бадемите и настърганата лимонова кора. Печете в две тавички размер 24см наведнъж или една след друга. Оставете да изстинат.
Междувременно сложете филираните бадеми в тефлонов тиган ( без мазнина ).
Сглобяване :
Блат - намажете с половината крем - блат - останалия крем. Поръсете обилно с бадеми. Оставете в хладилник за няколко часа преди консумация.
Няма коментари:
Публикуване на коментар