Шоколадова торта с коледен привкус
На вашето внимание една меега шоколадова торта, която би съблазнила всеки любител на шоколада.. като мен :)
Рецептата от тук
Необходими продукти :
За блата:
3 яйца
90гр захар
2 с.л гореща вода
25гр. нишесте
80гр. брашно
30гр. какао
1/2 ч.л бакпулвер
За кремчето:
250гр. маскарпоне
200гр. заквасена сметана
100гр. пудра захар
1 пакетче ванилова захар
1ч.л. коледни подправки ( канела, индийско орехче, джинджифил )
30гр. какао
250гр черен шоколад ( мин. 40% какао )
300мл + 100мл течна сметана
За глазурата:
75гр черен шоколад
60мл течна сметана
15гр какао
50мл вода
30гр захар
5гр масло
Допълнително :
Ягодов конфитюр
Как се приготвя:
Блатът
Разбивате яйцата с водата, добавяте постепенно захарта. Бъркате с миксер на най- високи обороти мин. 5 минути до получаването на кремообразна смес. В отделна купа разбърквате брашното, нишестето, какаото и бакпулвера. След това внимателно с шпатула ги добавяте към яйчената смес. Изсипвате в тавичка и печете в предварително загрята на 180° фурна за около 20 минути. След като блатът изстине го нарязвате на две части.
Кремчето:
В купа смесете маскарпонето, заквасената сметана, захарта и ванилията на бавни обороти. Добавете към тях какаото.
В касерола нарежете шоколада на мънички парченца, смесете със сметаната ( 100мл. ) и коледните подправки и загрейте на водна баня докато се разтопи. Така получената смес добавете към маскарпонето. Бъркате внимателно, защото в противен случай е възможно да се образуват мънички балончета.
В купа разбърквате сметаната ( 300мл. ) до твърди върхове и с помощта на силиконова шпатула я добавяте към шоколадовата смес.
Глазурата:
В тенджерка смесете водата, какаото и захарта докато заврят. Добавете маслото и оставете настрани.
Нарежете на малки парченца шоколада и го залейте със заврялата сметана. Разбъркайте добре докато шоколадът се разтопи. Към тях добавете какаовата смес.
Сглобяване:
В тортен ринг поставете ацетатно фолио ( може и без него, но пък така по- лесно ще отстраните след това тортата от ринга ). Сложете един блат, който по желание може да напоите с 3-4с.л сок от ягоди. Върху него нанесете конфитюра и поставете втория блат. Отгоре изсипете маскарпонената смес и приберете тортата в хладилника за минимум 1 час. След това изсипете отгоре внимателно глазурата. Глазурата аз направих почти непосредствено преди да извадя тортата от хладилника. Важно е да не е гореща когато покривате с нея тортата!
Декорирате по желание :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар