неделя, 7 ноември 2021 г.

 Шоколадова торта с коледен привкус 

 


На вашето внимание една меега шоколадова торта, която би съблазнила всеки любител на шоколада.. като мен :)

Рецептата от тук

Необходими продукти :

За блата:

3 яйца 

90гр захар 

2 с.л гореща вода 

25гр. нишесте 

80гр. брашно 

30гр. какао 

1/2 ч.л бакпулвер 

За кремчето: 

250гр. маскарпоне 

200гр. заквасена сметана 

100гр. пудра захар 

1 пакетче ванилова захар 

1ч.л. коледни подправки ( канела, индийско орехче, джинджифил )

30гр. какао  

250гр черен шоколад ( мин. 40% какао )

300мл + 100мл течна сметана 

За глазурата: 

75гр черен шоколад 

60мл течна сметана 

15гр какао 

50мл вода 

30гр захар 

5гр масло

Допълнително :

Ягодов конфитюр 

Как се приготвя

Блатът 

Разбивате яйцата с водата, добавяте постепенно захарта. Бъркате с миксер на най- високи обороти мин. 5 минути до получаването на кремообразна смес. В отделна купа разбърквате брашното, нишестето, какаото и бакпулвера. След това внимателно с шпатула ги добавяте към яйчената смес. Изсипвате в тавичка и печете в предварително загрята на 180° фурна за около 20 минути. След като блатът изстине го нарязвате на две части. 

Кремчето: 

В купа смесете маскарпонето, заквасената сметана, захарта и ванилията на бавни обороти. Добавете към тях какаото.

В касерола нарежете шоколада на мънички парченца, смесете със сметаната ( 100мл. ) и коледните подправки и загрейте на водна баня докато се разтопи. Така получената смес добавете към маскарпонето. Бъркате внимателно, защото в противен случай е възможно да се образуват мънички балончета. 

В купа разбърквате сметаната ( 300мл. ) до твърди върхове и с помощта на силиконова шпатула я добавяте към шоколадовата смес.

Глазурата: 

В тенджерка смесете водата, какаото и захарта докато заврят. Добавете маслото и оставете настрани.

Нарежете на малки парченца шоколада и го залейте със заврялата сметана. Разбъркайте добре докато шоколадът се разтопи. Към тях добавете какаовата смес.

Сглобяване:

В тортен ринг поставете ацетатно фолио ( може и без него, но пък така по- лесно ще отстраните след това тортата от ринга ). Сложете един блат, който по желание може да напоите с 3-4с.л сок от ягоди. Върху него нанесете конфитюра и поставете втория блат. Отгоре изсипете маскарпонената смес и приберете тортата в хладилника за минимум 1 час. След това изсипете отгоре внимателно глазурата. Глазурата аз направих почти непосредствено преди да извадя тортата от хладилника. Важно е да не е гореща когато покривате с нея тортата!

Декорирате по желание :) 








Няма коментари:

Публикуване на коментар