Тази орехова торта е мноого вкусна. Домашен крем, орехов блат ммм... препоръчвам :)
Необходими продукти:
За блата:
6 яйца
1 ч.ч смлени орехи
200гр захар
80гр галета
1/2 ч.л бакпулвер
ванилия
За кремчето:
1л. прясно мляко
1ч.ч захар
4 яйца
8с.л брашно
120гр масло
лимонова кора
ванилия
Как се приготвя :
Разбийте на пяна белтъците с 1/3 от захарта. В отделна купа смесете орехите, галетата и бакпулвера. Отделно разбийте жълтъците с останалата част захар и ванилията.
Към жълтъчената смес с помощта на шпатула добавете поетапно белтъците и орехите като ги редувате.
Печете в предварително загрята на 170°C фурна. Оставете да изстине и разрежете на блата на три части. Блатът е доста крехък, така че бихте могли да го изпечете в три отделни тавички.
За крема - В купа разбийте 200мл от прясното мляко с яйцата и ванилията. В тенджерка загрейте останалата чат от млякото и преди да заври отстранете от котлона, добавете захарта и разбъркайте. След това върнете отново на котлона на бавен огън и внимателно пробавете яйчената смес. Бъркате с дървена лъжица докато се сгъсти крема. Отстранете от котлона и прибавете маслото и кората от лимон.
В ринг сглобявате тортата - блатовете трябва да да напълно изстинали, кремчето може и още топло да се сложи. Една част от крема изсипете в купичка, която покрийте с фолио. По- късно с него ще измажете тортата отстрани. Тортата се прибира в хладилника за минимум 5-6 часа. След това рингът се отстранява, измазвате отстрани и декорирате :) :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар