Страхотни гевречета- меки и пухкави! По рецепта от тук с известни корекции от моя страна.
Необходими продукти :
200мл топло пресно мляко
200мл топла вода
560гр брашно
7гр мая
2с.л захар
80мл олио
1ч.л сол
4с.л мед +100мл вода
150гр сусам
Как се приготвя :
Сложете в купа млякото, водата, захарта, 2с.л. от брашното и маята. Оставете за няколко минути да шупне.
Прибавете олиото и брашното, смесено със солта. Бъркате с миксер ( с приставка за тесто) близо 7-8 минути. Изсипете замесеното тесто в купа, предварително намазана с олио, завийте купата с кърпа или със свежо фолио и оставете тестото да втаса за около час.
След това разделете на топки ( всяка от които приблизително 50гр) - при мен станаха 20. Взимате две топки, правите всяка от тях на фитилче, усуквате ги и ги съединявате във формата на геврек.
Така полученият геврек го потапяте в разредения с вода мед и хубаво овалвате в сусама. Подреждате ги в тава, завивате с кърпа за около 10минути (отново да втасат) и след това ги слагате в предварително загрята на 210'С фурна за 20минути.
Гевречетата са страхотни!
Няма коментари:
Публикуване на коментар