сряда, 1 юли 2015 г.

Фунийки с крем

 
Когато бяхме малки в нашия вход на осмия етаж леля Роси почти винаги имаше за децата фунийки с крем. Всички ги обожавахме :) За съжаление нямам контакт вече с нея и едва ли някога ще знам рецептата. Реших обаче да потърся за варианти и този тук доста ми допадна.

Необходими продукти :

Метални фунийки ( аз действах с 10 ), но може да използвате капачки от кисело мляко, да навиете фунийки от алуфолио или да използвате алусъдове от тези за еднократно ползване.

За тестото :

2 яйца със стайна температура
200гр захар
250мл прясно мляко, със стайна температура
170 г масло ( разтопено и охладено )
1 ч.л бакпулвер
800гр брашно
1 белтък за намазване
разтопено масло за намазване на металните фунийки

За пълнежа :

1 л прясно мляко
1 ванилия
4 жълтъка
300гр захар
90гр бяло брашно
150гр меко масло
кокосови стърготини


Как се приготвя :

Първо ще направим тестото. Смесете яйцата и захарта. Към тях добавете млякото и маслото. Пресейте брашното и бакпулвера и го прибавете към мокрите съставки. Замесва се меко тесто, което се разделя на две равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник с дебелина около 5мм. От правоъгълниците се изрязват ленти с широчина около 1см. Металните фунийки се намазват с разтопено масло. Всяка от лентите се навива на фунийката като започвате от тънката част. След това се притиска острата част, за да не стане дупка. Намазвате с белтъка.

Печете ги в предварително загрята на 180°C фурна. След като ги извадите оставете малко да се охладят и ги отделете внимателно от фунийките. Оставете ги да изстинат напълно.

Сега да направим крема :

Смесете жълтъците с 150гр от захарта и ги разбийте до гъста пяна. Добавете брашното и разбъркайте хубаво.
Сложете прясното мляко на котлона да заври. Когато това стане свалете го от котлона и го прибавете на тънка струйка към жълтъчната смес като непрекъснато разбърквате. Всичко се връща в тенджерата и се оставя на умерен огън. Сместа се разбърква непрекъснато с дървена лъжица докато заври. Когато това стане разбърквайте още около 5минути. След това оставете да се охлади напълно като от време на време разбърквате.

Когато кремът се охлади напълно маслото и останалите 150гр захар се разбиват на крем, който се прибавя внимателно към млечния крем до пълно хомогенизиране. Добавете ванилията и отново разбъркайте.
Покрийте със свежо фолио и оставете за една нощ в хладилника.

Фунийките може да напълните със сладкарски пош. Аз нямах такъв и ползвах пликче ( отново по идея на Йоана ), което напълних с крем. Отрязах връхчето от едната страна и така запълних всички фунийки.

Накрая потопих всяко от еклерчета в кокосови стърготини. Може да ползвате и смлени на ситно орехи. По възможност се оставят във вертикално положение, за да слегне крема.



Няма коментари:

Публикуване на коментар