сряда, 10 януари 2024 г.

Еклерова торта

                

                

Необходими продукти :

За блата :

100гр масло
100гр захар
100гр брашно
2бр яйца
1ч.л бакпулвер
1 ванилия
1/2ч.ч ситно нарязани орехи

За еклерите :

1ч.ч вода
1/2ч.ч олио
1ч.ч брашно

За кремчето :

1л пресно мляко
4 жълтъка
1 ванилия
150гр захар
100гр брашно
150гр масло

За декорация :

100мл течна сметана 
100гр млечен шоколад 
Едро нарязани орехи

Как се приготвя :

Блатът

Разбивате маслото, захарта и ванилията. Към тях добавяте яйцата, брашното, бакпулвера и орехите. Печете в предварително загрята на 160'С фурна. 

Кремчето

В купа разбийте жълтъците и захарта. Към тях добавете 100мл мляко и брашното. 

В тенджера сложете останалото мляко на котлона и когато заври го прибавете на тънка струйка към жълтъчената смес. Разбъркайте хубаво и след това върнете обратно в тенджерата за няколко минути на котлона като непрекъснато разбърквате. След това изсипете в купа, покрийте със свежо фолио и оставете да изстине. 

Еклерите

В тенджера сипете олиото и водата. Когато заври, изсипете брашното и бъркайте докато сместа започне да се отделя от стените. Прехвърлете в стационарен миксер и бъркайте поне 3-4 минути, след което едно по едно добавете яйцата. С пош шприцовайте върху застлана с хартия за печене тава. Печете в предварително загрята на 200'С фурна до готовност. Напълнете еклерите с кремчето и приберете в хладилник. 

В тенджерка загрейте сметаната. Когато заври, изсипете я към ситно нарязания млечен шоколад. Оставете да се охлади (до 23-25 градуса). 


Сглобяване :

В тортен ринг поставете ореховия блат. Върху него изсипете част от крема. Наредете еклерите един до друг и по желание изсипете отгоре още крем. Аз покрих с малко крем блата, както и еклерите, тъй като те са достатъчно големи и пълни с крем. Въпрос на вкус и предпочитания. Приберете в хладилник за няколко часа. 

Покрийте с шоколадовата смес и поръсете с орехи. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар