Необходими продукти :
За блата :
100гр масло
100гр захар
100гр брашно
2бр яйца
1ч.л бакпулвер
1 ванилия
1/2ч.ч ситно нарязани орехи
За еклерите :
1ч.ч вода
1/2ч.ч олио
1ч.ч брашно
За кремчето :
1л пресно мляко
4 жълтъка
1 ванилия
150гр захар
100гр брашно
150гр масло
За декорация :
100мл течна сметана
100гр млечен шоколад
Едро нарязани орехи
Как се приготвя :
Блатът
Разбивате маслото, захарта и ванилията. Към тях добавяте яйцата, брашното, бакпулвера и орехите. Печете в предварително загрята на 160'С фурна.
Кремчето
В купа разбийте жълтъците и захарта. Към тях добавете 100мл мляко и брашното.
В тенджера сложете останалото мляко на котлона и когато заври го прибавете на тънка струйка към жълтъчената смес. Разбъркайте хубаво и след това върнете обратно в тенджерата за няколко минути на котлона като непрекъснато разбърквате. След това изсипете в купа, покрийте със свежо фолио и оставете да изстине.
Еклерите
В тенджера сипете олиото и водата. Когато заври, изсипете брашното и бъркайте докато сместа започне да се отделя от стените. Прехвърлете в стационарен миксер и бъркайте поне 3-4 минути, след което едно по едно добавете яйцата. С пош шприцовайте върху застлана с хартия за печене тава. Печете в предварително загрята на 200'С фурна до готовност. Напълнете еклерите с кремчето и приберете в хладилник.
В тенджерка загрейте сметаната. Когато заври, изсипете я към ситно нарязания млечен шоколад. Оставете да се охлади (до 23-25 градуса).
Сглобяване :
В тортен ринг поставете ореховия блат. Върху него изсипете част от крема. Наредете еклерите един до друг и по желание изсипете отгоре още крем. Аз покрих с малко крем блата, както и еклерите, тъй като те са достатъчно големи и пълни с крем. Въпрос на вкус и предпочитания. Приберете в хладилник за няколко часа.
Покрийте с шоколадовата смес и поръсете с орехи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар