неделя, 13 септември 2020 г.

Торта Медовик

 Най- накрая реших да направя и тази торта. Каня ѝ се от близо три години! Определено си е занимавка, но си заслужава! 





Необходими продукти :

За блатовете :

100 гр. масло
200 гр. захар
100 гр. мед
2 яйца
500 гр. брашно
1 ч.л. сода

За крема :

200 гр. масло
400 гр. карамелизирано кондензирано мляко

Как се приготвя :

Маслото и меда слагаме в тенджерка, на ниска степен. Преди да заври отделяме от котлона и продължаваме да бъркаме. Към тях добавям содата, захарта и яйцата. Така получената смес връщаме отново на слаб котлон и бъркаме докато захарта се разтопи. След това пресипваме сместа в купата на кухненския робот и постепенно на порции добавяме брашното. Полученото тесто разделяме на 9 топки, всяка от които разточваме върху набрашнена хартия за печене. Разточваме много тънко- примерно 3 мм. Взимаме една чиния с диаметър колкото искаме да е нашата торта ( моята бе 20см ), поставяме върху набрашнения блат и внимателно изрязваме. Изрезките от блата оставям настрани. След това и тях омесвам и разточвам по гореспоменатия начин. Така получих 13 блата. Всеки блат дупчим навсякъде с вилица и печем в предварително загрята на 180гр. фурна за близо 5 минути. Изстиналите блатове подреждаме един върху друг и завиваме във фолио да починат за няколко часа. Междувременно в купа слагаме нарязаното на парчета масло ( ! много е важно то да е със стайна температура ! ), разбъркваме с миксера и постепенно прибавяме кондензираното мляко.

Сглобяваме тортата в ринг. Предварително си отделяме два блата, които слагаме в блендер. С получените трохи ще поръсим нашата торта накрая. Поставяме блат, мажем го с 1 с.л мляко и отгоре слагаме крем. Завършваме с крем и прибираме за час в хладилника. 
След като е стегнала тортата, изваждаме в от ринга, измазваме я хубаво отстрани и я поръсваме обилно с натрошените блатове. Тортата трябва да престои поне една нощ в хладилника преди консумация. Вкусът е страхотен! :)






Няма коментари:

Публикуване на коментар