Най- накрая реших да направя и тази торта. Каня ѝ се от близо три години! Определено си е занимавка, но си заслужава!
Необходими продукти :
За блатовете :
100 гр. масло
200 гр. захар
100 гр. мед
2 яйца
500 гр. брашно
1 ч.л. сода
За крема :
200 гр. масло
400 гр. карамелизирано кондензирано мляко
Как се приготвя :
Маслото и меда слагаме в тенджерка, на ниска степен. Преди да заври отделяме от котлона и продължаваме да бъркаме. Към тях добавям содата, захарта и яйцата. Така получената смес връщаме отново на слаб котлон и бъркаме докато захарта се разтопи. След това пресипваме сместа в купата на кухненския робот и постепенно на порции добавяме брашното. Полученото тесто разделяме на 9 топки, всяка от които разточваме върху набрашнена хартия за печене. Разточваме много тънко- примерно 3 мм. Взимаме една чиния с диаметър колкото искаме да е нашата торта ( моята бе 20см ), поставяме върху набрашнения блат и внимателно изрязваме. Изрезките от блата оставям настрани. След това и тях омесвам и разточвам по гореспоменатия начин. Така получих 13 блата. Всеки блат дупчим навсякъде с вилица и печем в предварително загрята на 180гр. фурна за близо 5 минути. Изстиналите блатове подреждаме един върху друг и завиваме във фолио да починат за няколко часа. Междувременно в купа слагаме нарязаното на парчета масло ( ! много е важно то да е със стайна температура ! ), разбъркваме с миксера и постепенно прибавяме кондензираното мляко.
Сглобяваме тортата в ринг. Предварително си отделяме два блата, които слагаме в блендер. С получените трохи ще поръсим нашата торта накрая. Поставяме блат, мажем го с 1 с.л мляко и отгоре слагаме крем. Завършваме с крем и прибираме за час в хладилника.
След като е стегнала тортата, изваждаме в от ринга, измазваме я хубаво отстрани и я поръсваме обилно с натрошените блатове. Тортата трябва да престои поне една нощ в хладилника преди консумация. Вкусът е страхотен! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар