сряда, 7 октомври 2015 г.

Eклерчета с бял и тъмен крем


Мнооого обичам еклери и нямаше как да не опитам сама да си ги направя :)
Сътворих ги с домашен крем, следващият път ще опитам с пудинг на Др Йоткер. Рецептата от тук

Необходими продукти за еклерите:

1 и 1/2ч.ч вода
1/2ч.ч олио
1 и 1/2ч.ч брашно

5 яйца ( размер L )

Необходими продукти за крема:

1,5 л прясно мляко
300 г захар
125 г краве масло
3 яйца ( размер L )
2 ванилии
50 г какао
120 г брашно

 
Как се приготвят :

В тенджера сложете водата и олиото докато заврят.
Сваля се от огъня и се прибавя наведнъж брашното, бърка се докато се усвои брашното. Прибавят се едно по едно яйцата, след първото яйце сместа се накъсва, но с прибавянето на всяко следващо яйце и бъркане се получава все по-гладка смес. От полученото тесто се шприцоват малки топчета и се слагат в леко намазнена тава. Намокрете леко с водичка всяко от топчетата. Пече се в предварително загрята на 200°С градуса фурна за 15-20 минути докато придобият златист цвят и са твърди на пипане. Фурната се изключва, леко се отваря вратата и се оставят вътре за още 10-минути. Еклерите се изваждат от фурната и се нареждат на решетка до пълното им изстиван. Kakто е писала Танита - ако еклерите са увеличили обема си и са кухи отвътре значи мисията е успешна.


Как се приготвя крема:

Яйцата, 200 мл от прясното мляко и брашното се разбиват. Останалото мляко се загрява заедно със захарта и ванилиите. На тънка струя се налива към яйчената смес, докато температурите се изравнят. Всичко се връща на огъня и се готви на слаб огън, докато се получи много гъст крем. Оттегля се от котлона и се слага маслото. Кремът се разделя на две равни части. Към едната се слага какаото и хубаво се разбърква. Така имаме два крема :) Рецептата за крема тук

Изстиналият крем може да се сложи в шприц и с него да се напълнят еклерите, или еклерите да се разрежат леко с нож и с малка лъжичка да се напълнят с крем.

Шоколадова глазура:
 
100г шоколад, начупен на малки парченца
1/3ч.ч течна млечна сметана
2с.л масло
Сметана и маслото се слагат в тенджера на слаб огън, когато се загреят и маслото се разтопи, прибавят се парченцата шоколад, бърка се докато започне да се разтопява шоколада, веднага се сваля от огъня, продължава да се бърка докато се получи гладка шоколадова смес, с която се заливат еклерите. Оставете ги в хладилника за няколко часа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар