събота, 20 февруари 2016 г.

Тортички с крем от бял шоколад


Необходими продукти :

100г брашно
50г какао
200г захар
1 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
1 яйце
100мл прясно мляко, смесено с 1/2 чаена лъжица оцет
60мл олио
100мл гореща вода
1/2 чаена лъжица ванилия


За крема :

1 чаена лъжица желатин
2 супени лъжици вода
200г бял шоколад
100мл пълномаслено прясно мляко
200мл течна сметана


Как се приготвя :

Смесете прясното мляко с оцета. В купа пресейте брашното и какаото, добавете содата, солта и захарта и ги разбъркайте добре. В отделна купичка разбийте с вилица яйцето, добавете олиото, прясното мляко и ванилията. Излейте мокрите съставки при сухите и разбъркайте. Добавете горещата вода и отново разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Намажете квадратна тава с масло, покрийте с хартия за печене, която също намажете с масло и поръсете с какао. Излейте сместа в правоъгълна тавичка и печете в предварително загрята на 180°С фурна около 25мин. до готовност.

Смесете водата с желатина и оставете да набъбне. Прясното мляко се слага на котлона да заври. Отстранява се от огъня и след това в него се изсипва желатина. Разбърква се до пълното му стопяване. Горещото мляко с желатина се изсипват при предварително начупеният на парчета шоколад. Разбърква се до получаването на хомогенна смес.  Оставя се да се охлади до стайна температура. Сметаната се разбива до меки върхове и се прибавя към шоколада на 3-4 пъти.    

Изсипете крема върху кексовата основа и украсете по желание. Оставете в хладилника да престои поне 4 часа. Нарежете на квадратчета и сервирайте :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар