Ягодова торта с шоколад
Необходими продукти :
За блата:
100г брашно
50г какао
200г захар
1 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
1 яйце
100мл прясно мляко, смесено с 1/2 чаена лъжица оцет
60мл олио
100мл гореща вода
1/2 чаена лъжица ванилия
За крема :
900гр заквасена сметана
2ч.ч пудра захар
150гр масло на стайна температура
ванилова есенция
За глазурата :
50гр бял шоколад
125гр тъмен шоколад
150мл течна сметана
Как се приготвя :
Смесете прясното мляко с оцета. В купа пресейте брашното и какаото, добавете содата, солта и захарта и ги разбъркайте добре. В отделна купичка разбийте с вилица яйцето, добавете олиото, прясното мляко и ванилията. Излейте мокрите съставки при сухите и разбъркайте. Добавете горещата вода и отново разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Намажете тава с масло, покрийте с хартия за печене, която също намажете с масло и поръсете с какао. Излейте сместа в тавата и печете в предварително загрята на 180°С фурна около 25мин. до готовност. Готовият блат разрежете на две части.
За крема - В купа разбъркайте маслото. Добавете сметаната и пудрата захар. Накрая и ваниловата есенция. Оставете за малко в хладилника.
За глазурата - сложете сметаната за заври и с нея залейте предварително начупения на мали парчета шоколад. Изчакайте 20 секунди и разбъркайте до получаването на еднородна смес.
Сглобяване :
В ринг за торта поставете първия блат и наредете нарязаните на две ягоди отстрани.
Отгоре изсипете половината крем. В него разпределете нарязаните на малки кубчета три ягоди и след това добавете останалия крем. Приберете в хладилника да стегне за около час. След това изсипете отгоре вече охладената шоколадова глазура и отново приберете в хладилника за около 2 часа. Накрая украсете по избор.
Няма коментари:
Публикуване на коментар