събота, 3 юни 2017 г.

Торта с ягодов крем

Плодова торта с един много вкусен крем, който задължително трябва да публикувам. Глазурата също я правих по нова рецепта. Този път имах възможност да опитам сама тортата и мнооого ми хареса.
Рецептата за кремчето от тук и тук / а за глазурата от тук

Необходими продукти :

За блатовете :

200г брашно 100г какао
400г захар

2 чаена лъжици сода бикарбонат
щипка сол
 2 яйца
200мл прясно мляко, смесено с 1 чаена лъжица оцет
120мл олио 200мл гореща вода
1 чаена лъжица ванилия


За крема :

3 яйца ( 165гр )
1 щипка сол
100гр захар
225гр масло
100гр замразени ягоди

За глазурата :

100гр шоколад / кувертюра
40гр мед
40гр захар
120мл течна сметана
40гр масло


Как се приготвя :

Блатовете

Смесете прясното мляко с оцета. В купа пресейте брашното и какаото, добавете содата, солта и захарта и ги разбъркайте добре. В отделна купичка разбийте с вилица яйцето, добавете олиото, прясното мляко и ванилията. Излейте мокрите съставки при сухите и разбъркайте. Добавете горещата вода и отново разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Намажете квадратна тава с масло, покрийте с хартия за печене, която също намажете с масло и поръсете с какао. Излейте сместа в тавата и печете в предварително загрята на 180°С фурна около 25мин. до готовност.


Кремчето

Сложете яйцата, захарта и солта в метална купичка и разбъркайте всичко на водна баня. При мен котлонът беше пуснат на средна температура, не на максимум. Близо 5 минути.
След това махнете от котлона и разбъркайте с миксер докато сместа стане хладка - близо 10 минути.

В отделна купа разбъркайте маслото 5 минути докато стане бяло и пухкаво. Към него бавно добавете захарната смес. 
В тенджерка загрейте ягодите и разбъркайте. Оставете настрани да се охладят и след това ги прибавете.

* Тук може вместо плодове да сложите 100гр разтопен шоколад, 2 ч.л ванилов екстракт или пък 1- 2с.л. кафе или ликьор.

Глазурата

В малка тенджерка загрейте захарта, меда и сметаната. Когато сместа заври махнете от котлона и добавете начупения на парчета шоколад. Разбъркайте докато се разтопи и след това прибавете маслото. Бъркате докато стане хубава гладка смес.

Тортата измазах с крем от маскарпоне, извара и пудра захар

Няма коментари:

Публикуване на коментар