неделя, 23 юли 2017 г.

Торта Star Wars R2-D2




Тази торта е втората от поредицата този уикенд. Ще напиша и рецептата ( източник тук ) - торта Моцарт. Досега не съм правила такава, но мисля да повторя и следващият път без фондан и с много шам фъстък отгоре :)
Блатовете - по цитираната рецепта на мен ми се получиха само два блата и затова останалите си ги направих по моята си. Ще напиша тук както е по рецептата.

Необходими продукти :

За блатовете :

4 яйца
4 с.л гореща вода
100гр захар
щипка сол
75гр нишесте
75гр брашно
25гр какао
1ч.л бакпулвер

За нуга крема :

100гр нуга ( ползвах на Др. Йоткер )
200мл течна сметана
1 пакетче фиксатор за сметана

За кремчето с шам фъстък :

100гр шам фъстък
150мл течна сметана
1 пакетче фиксатор за сметана

250гр марципан 
100гр кайсиев мармалад



Как се приготвя :

Блатовете - Разбийте яйцата със захарта, солта и горещата вода. Прибавете и сухите съставки и разбъркайте с лъжица. Печете в предварително загрята на 175°C фурна. След като изстине разрязвате на три.

Нуга крем - Загрейте сметаната на котлона. След като кипне дръпнете от котлона и изсипете нугата вътре. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна маса. Оставете да се охлади. Аз след това прибрах в хладилника за час. След като е вече достатъчно охладена сместа разбъркайте с миксера и фиксатора.

Крем с шам фъстък - нарежете с ножа или с робот шам фъстъка на ситно. Разбийте сметаната с фиксатора и добавете фъстъците.

Марципан - разстелете марципана и с помощта на тортен ринг изрежете 3 кръгa с диаметър блатовете на тортата.

Сглобявате - блат - намазвате леко с кайсиев мармалад - марципанен кръг - половината нуга смес - блат - намазвате леко с кайсиев мармалад - марципанен кръг - крем с шам фъстък - блат - намазвате леко с кайсиев мармалад - марципанен кръг - останалата половина нуга смес.

Тортата измазах с шокоалдов ганаш - за пръв път! Това са пропорциите, които намерих в нета. Аз направих с тъмен школад.

За измазване на торта :

200мл течна сметана

* 400гр тъмен шоколад
* 500гр млечен шоколад
* 600гр бял шоколад

Когато сметаната заври се маха от котлона и вътре се слагат парчетата шоколад. Разбърква се добре до хомогенна маса.

За пълнеж на торта :

200мл течна сметана

* 200гр тъмен шоколад
* 300гр млечен шоколад
* 400гр бял шоколад

За пълнежа е хубаво да разбиете получената смес с миксер след като я извадите от хладилника. Така кремчето става пухкаво :)

Източник - ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар