сряда, 27 декември 2017 г.

Торта Гараш
( от тефтера на мама )


Като дете много обичах торта Гараш и сега ми се отдаде възможност да я направя и то по рецепта от тефтера на мама от едно време.

Необходими продукти :

За блата :

6 белтъка
150гр пудра захар
150гр орехи
2 с.л брашно

За крема :

180гр масло
80гр пудра захар
4 с.л какао
3 жълтъка

* аз направих двойна доза крем, за да използвам всичките белтъци


За глазурата :

2 с.л какао
5 с.л пудра захар
30гр масло
1 яйце
3-4 капки олио


Как се приготвя :

Разбийте белъците на пяна с миксера. След това добавете пудрата захар. Накрая прибавете орехите и брашното и разбъркайте с лъжица.

Тази смес разделих на 6 части и изпекох всяка една от тях в предварително загрята на 170°C фурна за близо 15 минути.

Кремчето :

Разбийте мекото масло с пудрата захар. В отделен съд сложих какаото и го залях с вряла вода докато стане на кашичка. Тази смес поставих на водна баня - разбърквах и един след друг добавих жълтъците.
След близо 10 минути свалих от котлона и оставих да изстине.
Прибавете тази смес към маслената и разбъркайте до хомогенност.

Глазурата :

Пак на водна баня слагате какаото, пудрата захар и яйцето. Бъркате и го държите така близо 10 минути. Маха се от котлона и се добавят маслото и олиото.

Сглобявате блат - крем - блат - крем. Прибирате в хладилника малко да стегне. След това покривате с глазурата и украсявате например с шам фъстък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар