събота, 21 февруари 2015 г.

Патладжан с кайма на шиш


Прочетох много рецепти с тази идея, така че няма да цитирам източник. Имах само два патладжана, затова и плънката е по-мъничко. Разбира се може да приготвите двойна доза от нея в зависимост от това с какво разполагате.

Необходими продукти :

2 големи патладжана
5бр. гъби
250гр кайма ( аз ползвах смесена )
1яйце
1 филия хляб
1с.л чубрица
1с.л Вегета
шипка черен пипер
2 глави кромид лук
2 големи домата
Как се приготвя :

Патладжаните се измиват, обелват се на ивички ( по желание ) и след това се нарязват на колелца с дебелина около 1см. Поръсете всяко от колелцата с малко сол и оставете да престои така около 20мин, за да се махне горчилката.
Отделно накиснете филията хляб в малко вода. След това я добавете към каймата, заедно с яйцето, ситно нарязания лук ( 1глава ), ситно нарязаните две гъбки и подправките. От получената смес оформете малки кюфтенца ( с диаметър малко по-малък от този патладжанените кръгчета )
След това вземете дървено шишче - на него слагате първо парче патладжан, след това кюфтенце, после пак парче патладжан и така до края като завършвате с патладжан. В тавичка поставете двата шиша с патладжани, залейте отгоре с настърганите два домата. Отстрани нарежете останалите 3 гъби, 1 глава лук - аз добавих и няколко останали кръгчета от патладжаните. Изсипах върху зеленчуците 1 сл. зехтин и 1/2 ч.ч вода и запекох във фурната на 220°C за около 40 минути.


Няма коментари:

Публикуване на коментар