неделя, 24 май 2015 г.

Кюфтенца в бял сос


Много обичам кюфтенца в бял сос. Рецептата, по която напоследък ги правя е тази  

Необходими продукти :

500гр кайма
1/2 чаша ориз
3 глави лук 
3 с.л. брашно
250гр кисело мляко 
2 яйца
магданоз
чубрица
лимон
сол
черен пипер

Как се приготвя:

Сварете ориза. Омесете каймата, чубрицата, едното яйце, нарязания на ситно лук, черния пипер, 1с.л магданоз и ориза и оформете топчета колкото орех. Сложете в тенджера да заври вода заедно с бульон по избор и когато това стане пуснете предварително оваляните в брашно топчета. Варят се около 20 минути. Извадете топчетата и прецедете бульона.
В тиган изсипете 2/3 от бульона и го сложете на котлона. Отделно в купа разбъркайте киселото мляко, 1 жълтък и брашното докато стане на гладка кашичка. Към нея бавно прибавете останалия бульон и хубаво разбъркайте. Получената смес добавете към бульона в тигана и бъркайте непрекъснато. Накрая добавете 1с.л прясно изстискан лимон.
Трябва да стане гладък сос, с който заливаме кюфтетата.
По желание поръсваме отгоре с магданоз и черен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар