Питка Маргаритка
Ето и рецептата за една изключително вкусна питка. Хрупкава коричка и мека вътрешност.
Необходими продукти :
1кг брашно ( пресято )
200мл кисело мляко
1/2ч.ч хладка вода
1 яйце + 1 жълтък за намазване
7гр мая
щипка захар
2 щипки сол
1 1/2ч.л сода
Как се приготвя :
Маята, заедно със щипка захар се разтварят в хладката вода и се оставя настрани да шупне. Содата се сипва в млякото, разбърква се и също се оставя да шупне. След това се смесват внимателно, като към тях се прибавя и предварително разбърканото яйце.
Към получената смес се добавя постепенно брашното и солта и се замесва гладко тесто, което да не лепне. Слага се в съд, покрива се с кърпа и се оставя на топло мястo да втаса за няколко часа. Аз го слагам във фурната на около 60-70 градуса, за да ускоря този процес :)
Когато тестото е удвоило обема си се правят топки, които се подреждат една до друга в намазнена тава и се оставят да втасат за още около 30-40минути. Намазва се с разбития жълтък.
Пече се на 190°C за около 50минути.
* аз слагам към петнадесетата минута фолио отгоре
Няма коментари:
Публикуване на коментар