събота, 5 декември 2015 г.

Морковен сладкиш


      Морковен сладкиш приготвям всеки месец в различни варианти. Те са основно от тази книжка


Последните няколко пъти обаче се получава мнооого вкусен по рецептата на Ирина

Необходими продукти :

4 яйца
120мл олио
100гр кафява захар
150гр бяла захар
50мл прясно изцеден портокалов сок
кората от един портокал
280гр брашно
1/2 ч.л канела
1 ч.л сода бикарбонат
1 ч.л бакпулвер
щипка сол
300гр настъргани моркови
50гр орехи, нарязани на дребно

Необходими продукти за крема :

350гр Филаделфия
125гр меко масло
200гр пресята пудра захар
1ч.л настъргана портокалова кора

Как се приготвят :

Загрейте фурната на 180°C. Смесете брашното, бакпулвера, содата, канелата и солта. От тях отделете 2 с.л, които в купичка смесете с орехите.
По рецептата на Ирина се слагат и 50гр стафиди, предварително накиснати в ром и сигурно с тях е още по-вкусно, но аз ги пропускам. Орехите и стафидите се смесват, за да не потънат на дъното, а да се разпределят равномерно в тестото.

Яйцата и двата вида захар се разбиват докато се получи пухкав крем. Към тях добавете олиото, портокаловия сок и настърганата кора, а след това и сместа с брашното. Накрая се слагат морковите и орехите.

В тавичка, предварително застлана с хартия за печене - намаслена и набрашнена, изсипете сместа. Пече се около час, проверявайте с клечка :)
На мен винаги ми остава смес, с която пълня 12 формички за мъфини.

Маслото за крема се разбива докато побелее. Добавете сиренето и кората, а след това постепенно и пудрата захар. Трябва да се получи гладка и хомогенна смес.

Намажете охладеният блат с крема и поръсете отгоре с настъргана кора от портокал, с филирани бадеми, с нарязан на ситно шам фъстък.



Няма коментари:

Публикуване на коментар