Морковен сладкиш
Морковен сладкиш приготвям всеки месец в различни варианти. Те са основно от тази книжка
Последните няколко пъти обаче се получава мнооого вкусен по рецептата на Ирина
Необходими продукти :
4 яйца
120мл олио
100гр кафява захар
150гр бяла захар
50мл прясно изцеден портокалов сок
кората от един портокал
280гр брашно
1/2 ч.л канела
1 ч.л сода бикарбонат
1 ч.л бакпулвер
щипка сол
300гр настъргани моркови
50гр орехи, нарязани на дребно
Необходими продукти за крема :
350гр Филаделфия
125гр меко масло
200гр пресята пудра захар
1ч.л настъргана портокалова кора
Загрейте фурната на 180°C. Смесете брашното, бакпулвера, содата, канелата и солта. От тях отделете 2 с.л, които в купичка смесете с орехите.
По рецептата на Ирина се слагат и 50гр стафиди, предварително накиснати в ром и сигурно с тях е още по-вкусно, но аз ги пропускам. Орехите и стафидите се смесват, за да не потънат на дъното, а да се разпределят равномерно в тестото.
Яйцата и двата вида захар се разбиват докато се получи пухкав крем. Към тях добавете олиото, портокаловия сок и настърганата кора, а след това и сместа с брашното. Накрая се слагат морковите и орехите.
В тавичка, предварително застлана с хартия за печене - намаслена и набрашнена, изсипете сместа. Пече се около час, проверявайте с клечка :)
На мен винаги ми остава смес, с която пълня 12 формички за мъфини.
Маслото за крема се разбива докато побелее. Добавете сиренето и кората, а след това постепенно и пудрата захар. Трябва да се получи гладка и хомогенна смес.
Намажете охладеният блат с крема и поръсете отгоре с настъргана кора от портокал, с филирани бадеми, с нарязан на ситно шам фъстък.
Няма коментари:
Публикуване на коментар