събота, 26 декември 2015 г.

Джинджифилови сладки


Фигурки за джинджифилови човечета сме купили отдавна и нямаше как да не ги направим предколедно. С така зададените продукти изпекохме с моята малка помощничка цели шест тави :) Рецептата от тук

Необходими продукти :

225 г масло
200 г кафява захар,
1 супена лъжица сух джинджифил,
1 и ½ чаена лъжица стрит карамфил,
¼ чаена лъжица сол,
1 супена лъжица канела,
2 чаени лъжици сода, разтворени в 2 чаени лъжици вода 

225 г мед
600 г брашно


За украсата :

1 белтък
1 ч.ч пудра захар
1/2 ч.л лимонов сок 

Как се приготвя :

В купа разбийте размекнатото масло, захар, джинджифил, канела, карамфил и сол до пухкава смес. Добавете разтворената във вода сода и мед. Прибавете постепенно брашното и замесете леко твърдо тесто - ако е необходимо сложете още брашно, но внимавайте да не стане сухо. Разделете тестото на четири равни части. Всяка от тях поставете между два пласта алуминиево фолио и разточете внимателно с точилка около половин сантиметър. Пластовете оставете в хладилник за няколко часа ( аз ги оставих за една нощ ). Извадете първата част и внимателно отделете фолиото. Докато работих с едната, останалите части ме чакаха в хладилника.
Вземете формичките, с които разполагате и изрежете сладките. Поставете ги върху застлана с хартия за печене тава. Пекат се за около 5-7 минути в предварително загрята на 180°C фурна. Внимавайте да не ги препечете. След като ги извадите от фурната оставете за кратко да изстинат и чак тогава внимателно ги отделете от хартията и ги поставете върху гладка повърхност.

За украсата - разбийте белтъка, пудрата захар и лимоновия сок до пухкава смес. След това дайте воля на фантазията си :)


А тези сладки ги украси моето слънчице :


Няма коментари:

Публикуване на коментар