Питка Звезда
А това е нашата коледна питка тази година.
Необходими продукти :
1ч ч топло прясно мляко
100 мл хладка вода
7 г мая
1 ч л захар
1 ч л сол
2 с л олио
700 гр брашно
1 яйце
сусам
Как се приготвя :
Разтворете маята със захарта в хладката вода и оставете да шупне. Изсипете я в средата на пресятото брашно, добавете топлото прясно мляко, солта, олиото и белтъка на яйцето. Жълтъкът го отделете за намазване на питката.
Замесете меко тесто и оставете да втаса - аз го слагам във фурната на 50°C.
След това разделете тестото на 4 топки. Разточете всяка от тях на кръг и намажете отгоре с малко олио ( или разтопено масло ). Поставете слоевете един върху друг и оформете правилен кръг. Внимателно с нож или клечка за зъби очертайте 8 сегмента, а в тях звезда.
Внимателно с нож, направете дълбоки разрези (през всичките слоеве тесто) през лъчите на звездата, като се стараете да остават по няколко милиметра неразрязано тесто между всеки два съседни. Разрежете и четирите слоя тесто в осемте сегмента, започвайки от вътрешните върхове на звездата и стигайки до външния диаметър на питата. Хванете и свържете като в руло краищата на всеки от получените външни сектори, а след това усучете на деветдесет градуса, така че горният пласт тесто да се обърне към стената на съдът за печене и долните слоеве да се покажат. Притиснете с точилка или друг кръгъл предмет, за да изравните. Направете вътрешни декоративни (само през един слой) разрези, оставете да втаса.
Тук може да видите снимков материал как точно става от там е и идеята за тази питка.
Намажете с разбит с малко вода и 3 капки олио жълтък. Поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 180 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар