Торта '' Манастирска изба ''
На нея попаднах съвсем случайно и от около месец се канех да я направя докато вчера не ѝ дойде реда :) Не знам дали оригиналната рецепта е само с вишни, но аз използвах горски плодове.
Необходими продукти :
За блатовете :
400гр брашно
200гр масло на стайна температура
200гр заквасена сметана
1ч.л сода бикарбонат
ванилия
За плънката :
300гр замразени горски плодове ( или вишни )
50мл вода
1 ч.ч захар
2 с.л нишесте
За крема :
900гр заквасена сметана
2ч.ч пудра захар
150гр масло на стайна температура
ванилова есенция
Как се приготвя :
Първото, което направих е да сложа сметаната за крема в тензух и да оставя така да се отцежда за няколко часа.
След това направих плънката :
Слагаме в тенджерка замразените плодове и захарта и оставяме да заври. В отделна купичка разбъркваме нишестето с водата. Добавяме го към плодовете и бъркаме до сгъстяване. Отцеждаме течността.
Тестото :
Смесваме брашното, ванилията и содата. Добавяме маслото и заквасената сметана. Бъркаме до получаването на гладко тесто - при нужда добавете брашно. Оставяме в хладилника за около един час. След това разделете на четри части. Всяка част разточваме на правоъгълник, който разрязваме на 3 ленти ( с дължина около 30 см ). Слагаме във всяка лента от горските плодове по дължина и защипваме с пръсти да залепне хубаво. Получените тръбички увиваме на охлюв, като оставяме известно разстояние помежду им, за да могат да се изпекат добре и да не останат сурови. Надупчваме ги с клечка за съби. Така процедираме и с останалите 3 блата. Печем на 180°C докато почервенеят. Аз използвах тавата от фурната. Оставяме ги напълно да изстинат.
Крем :
В купа разбъркайте маслото. Добавете сметаната и пудрата захар. Накрая и ваниловата есенция. Отделете малко от получения крем, с който да измажете тортата отстрани.
Как сглобяваме :
Сглобяваме в ринг за торта. Първо поставяме малко крем. След това първия блат - крем - втори блат - крем- трети блат - крем - четвърти блат - крем. Оставете в хладилника за една нощ. След това измажете тортата отстрани с отделената сметана и поръсете по желание с кокос отгоре и отстрани.
Няма коментари:
Публикуване на коментар