понеделник, 7 март 2016 г.

Торта '' Манастирска изба ''


Много интересна рецепта, адаптирана от тук 
На нея попаднах съвсем случайно и от около месец се канех да я направя докато вчера не ѝ дойде реда :) Не знам дали оригиналната рецепта е само с вишни, но аз използвах горски плодове.



Необходими продукти :

За блатовете :

400гр брашно
200гр масло на стайна температура
200гр заквасена сметана
1ч.л сода бикарбонат
ванилия

За плънката :

300гр замразени горски плодове ( или вишни )
50мл вода
1 ч.ч захар
2 с.л нишесте

За крема :

900гр заквасена сметана
2ч.ч пудра захар
150гр масло на стайна температура
ванилова есенция

Как се приготвя :

Първото, което направих е да сложа сметаната за крема в тензух и да оставя така да се отцежда за няколко часа.

След това направих плънката :

Слагаме в тенджерка замразените плодове и захарта и оставяме да заври. В отделна купичка разбъркваме нишестето с водата. Добавяме го към плодовете и бъркаме до сгъстяване. Отцеждаме течността.

Тестото :

Смесваме брашното, ванилията и содата. Добавяме маслото и заквасената сметана. Бъркаме до получаването на гладко тесто - при нужда добавете брашно. Оставяме в хладилника за около един час. След това разделете на четри части. Всяка част разточваме на правоъгълник, който разрязваме на 3 ленти ( с дължина около 30 см ). Слагаме във всяка лента от горските плодове по дължина и защипваме с пръсти да залепне хубаво. Получените тръбички увиваме на охлюв, като оставяме известно разстояние помежду им, за да могат да се изпекат добре и да не останат сурови. Надупчваме ги с клечка за съби. Така процедираме и с останалите 3 блата. Печем на 180°C докато почервенеят. Аз използвах тавата от фурната. Оставяме ги напълно да изстинат.

Крем :

В купа разбъркайте маслото. Добавете сметаната и пудрата захар. Накрая и ваниловата есенция. Отделете малко от получения крем, с който да измажете тортата отстрани.

Как сглобяваме :

Сглобяваме в ринг за торта. Първо поставяме малко крем. След това първия блат - крем - втори блат - крем- трети блат - крем - четвърти блат - крем. Оставете в хладилника за една нощ. След това измажете тортата отстрани с отделената сметана и поръсете по желание с кокос отгоре и отстрани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар